Kajakkpadling

En kajakk (qajaq) er en liten smal båt med spisse stevner. Kajakken har en åpning i dekket som kalles sittebrønn, som padleren sitter i. Til havpadling bruker man et spruttrekk for å hindre at bølgene fyller båten med vann.
Kajakken stammer fra Nord-Amerika og Grønland, hvor de ble brukt av eskimoene til fangstbåter. Det grønlandske ordet qajaq betyr mannsbåt eller jegerbåt.

Jeg tok padlekurs hos Bodø Kajakklubb sent på sommeren i 2012 sammen med Nina, samboeren min. Bodø Kajakklubb er tilknyttet Norges Padleforbund.

Padling bringer oss svært tett på naturen. Man kan få mange fantastiske naturopplevelser fra kajakken, med natur, vær og dyreliv.
For å kunne ferdes sikkert i kajakken må man ha noen grunnferdigheter, både i og utenfor kajakken.
Padleren må kunne svømme og være komfortabel i og på vannet. Har man ikke gjennomført opplæring i egenredning og kameratredning anbefales det at man holder seg nært land.
Bruk alltid redningsvest og kle deg etter vanntemperatur, ikke lufttemperatur. I Nord-Norge betyr det stort sett alltid tørrdrakt.

Klubber tilknyttet Norges Padleforbund tilbyr kurs på alle nivåer, men man kan lære mye av å padle sammen med andre erfarne padlere også.

For eskimoene var det dødsdom å ende i vannet. De utviklet derfor en rekke rulleteknikker for å snu kajakken på rett kjøl uten å måtte gå ut av båten. Dette kalles Grønlandsrulle eller Eskimorulle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar