Grønlandsrulling

Mange jeg kjenner som ikke padler, tror eskimorulla er noe alle padlere "må" lære seg.
For meg var rulla noe jeg ønsket å lære for å øke mestringsfølelsen. Kanskje noe så egoistisk som å ville kunne noe ikke alle andre kan til og med.
For mestringsfølelse og gledejubel var det i alle fall første gangen jeg rulla opp uten støtte fra "instruktøren min".
På NPFs kajakkurs er det å komme seg ut av båten, for så redning med hjelp av kamerat eller comboy/sideentry som gjelder. Å kunne komme seg ut av båten når man har hvelvet er grunnlaget for all trygg padling.

Mitt mål med rullene er å erstatte "wet-exit" som primær redningsteknikk. Det er raskere, men aller mest fordi man slipper risikere drive med strømmen og bølgene mot eventuelle farer, mindre eksponering for vann og kulde samt slipper tømme båten for vann etterpå. Spesielt alene er rulla en god redningsteknikk.
I bakgrunn ligger selvsagt også øving på kameratredninger og det å gå ut av båten opp ned under vann.

De grønlandske rulleteknikkene baserer seg på kroppskontroll og bevegelse i stedet for eksplosiv kraft. Gjør man det riktig trengs det minimalt med tak på åra, de som er skikkelig gode trenger ikke åra i det hele tatt.
Rullene deles inn i ruller hvor man ender opp på bakdekket og ruller hvor man ender over framdekket.

Jeg fikk hjelp til å lære den første rulla mi. Det var en variant av standard greenland roll, også kjent som sveiperulla. Youtube, rulleentusiaster på padleforumet og DVD'en "This is the Roll" har hjulpet meg å lære flere varianter, som riktignok alle baserer seg på de to grunnleggende rullene.
I grønlandsk rullekonkurranse er det 35! forskjellige varianter som skal mestres.

Qajaqrolls.com har god oversikt over mange av rullene, med forklaring på hvordan det gjøres.

NB: Ta med deg en padlevenn eller instruktør i vannet når du skal lære deg å rulle. Det er lettere med noen som både kan hjelpe deg opp, men også kan se etter feilene du gjør. Utfordre noen du padler med å lær dere å rulle ilag :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar